Ola Toivonen

Singös kanske mest berömde ”okände” profil.

Hur många singöbor har ett riktigt vasst löd i högerdojan, är bra på huvudet – och har blivit kallad nationalhjälte?

  Jag vet bara en, som kanske inte setts så mycket på ön än så länge, men desto oftare på TV under EM- och VM-turneringar i fotboll.

  

Det handlar om Ola Toivonen, professionell fotbollsspelare som med familj sedan några år har ett fint ställe vid inloppet till Backbyfjärden.

   Ungefär lika långt från Ålands hav som det mål från halva plan som Ola gjorde i VM-kvalmatchen mot Frankrike 2017.

   Matchen stod och vägde 1-1 när favoriterna Frankrike pressade på för seger. Deras målvakt gjorde en lång utspark och följde efter, långt upp på plan. Bollen togs ner av svenskarna och hamnade hos Ola Toivonen.

 

En lyckad lyra.

Han uppfattade målvaktens utflykt, klappade till med högern på rullande boll och skickade den, från drygt halva plan, i en vacker lyra mot det franska målet.

   Den franske keepern insåg sitt misstag och försökte förtvivlat hinna tillbaka, men för sent. Bollen hann till och med retfullt studsa en gång innan den rullade in i nätmaskorna.

   2-1 i 93:e minuten och Sverige vann matchen!

 

Ett mål för finsmakare.

Detta som ett axplock från det som Ola Toivonen presterat i den blågula tröjan. Men en kanske ännu smaskigare godbit var när han med ett riktigt drömmål gav Sverige ledningen med 1-0  mot Tyskland i VM 2018. Tyskland vände och vann matchen, men Olas mål anses ändå av många som ett av mästerskapets snyggaste.

    Ola Toivonen har vid det här laget en gedigen landslags- och klubbkarriär bakom sig, 36 år gammal.  Efter senaste VM-slutspelet 2018 och 64 landskamper, tackade han för sig i landslaget. Och efter ett årslångt uppehåll efter en knäskada, tränar han åter med klubblaget.

 

En sväng till Australien.

Innan återkomsten till MFF hann han med en sväng som proffs i Australien, vilket rimligen är en förklaring till att han inte varit så synlig på Singö. Dessutom har han fått sitt av hyllningar och uppmärksamhet under åren - och unnar sig gärna lite ”privacy” med familjen på fritiden.

   Blåsorkester när han visar sig på Singö undanbedes, kan man tänka.

   För vi hoppas ju få se och välkomna honom till ön fjärran från de stora arenorna, nu när han har återvänt till Sverige.

   En självklar fråga är: men hur hamnade Ola Toivonen på Singö? Det enkla svaret: hans fru Emma heter även Herbring i efternamn och har därmed långa anor som sommarboende på ön. Många profiler även där, men det är en annan historia.

 

Globetrotter från Värmland.

Singö är dock inte det enda stället norr om Skåne som ligger Ola Toivonen varmt om hjärtat.

   Proffs- och landslagsspel i all ära, men när det gäller fotboll är det ändå början på alltsamman som är grädden på moset.

   Ola är uppvuxen i en legendarisk bruksort i mellansverige, som fostrat/producerat en räcka av lika legendariska fotbollsspelare.

   Värmländska klubben Degerfors IF och bruket med stålverket har hand i hand lyckats överleva den nya tiden. Klubblaget gör i år sin andra säsong i högsta serien, efter 25 års frånvaro.

 

En fläkt från det förgångna.

   En riktig ”feel good”-historia som egentligen har allt och även uppmärksammats i en dokumentärserie på SVT. Ett lag som, trots den eviga jakten på sponsorer, fortfarande har namnet Stora Valla på sin hemmaarena. Jämfört med anrika Kalmar FF, som har bytt namn på hemmaplanen till Kronfågel arena!!!

   Och förutom Ola Toivonen har en hel drös svenska fotbollslegendarer fostrats i just Degerfors IF: Gunnar och Knut Norddahl Tord Grip, Lars Heineman, Ralf Edström, Olof Mellberg, Ulf ”Mål-Otto” Ottosson är bara några i raden.

 

Det handlar om vatten.

Det är väl något speciellt i dricksvattnet i den värmländska bruksorten.

   Här på Singö spelar vattnet huvudrollen på ett annat sätt som vi tror att Ola Toivonen ska känna sig hemma med. Han har ju trots alla år på landbacken redan en viss vana vid öar - efter proffssejouren i/på Australien.

  


Text Per Lundqvist, bild Emma Herbring Toivonen


 

Bollen är rund (se bild) och domaren dömer

– nationalsporten fotboll i ett nötskal.

Vill du bli medlem i Singö Skolas Vänner för 100 kr per år?  Swisha din mailadress (i meddelandefältet) till 123 00 822 63!

Läs mer om föreningarna och medlemskap här >